Aceasta data este definitiv legata de una dintre cele mai dramatice experiente din istoria omenirii: ea se numeste simplu Hirosima. S-au implinit anul trecut, in august, exact 60 de ani de la lansarea primei bombe atomice. Intre timp,
s-au scris carti, s-au montat filme, s-au facut zeci de documentare, s-au adunat date din statistici si, oricat ar fi fost de dureros, s-au desfacut in sapte itele acestui experiment cu care America a dorit sa-si demonstreze ca se poate. Lumea a vrut sa inteleaga. Se pare insa ca toate acestea nu au reusit sa redea imensitatea tragediei.
Sunt 61 de ani de atunci, pe care ii vom imparti asa: 60 din ziua in care Enola Gay arunca de la 10.000 de metri altitudine nimicitoarea bomba, plus inca un an. Anul in care ziaristul John Hersey, unul dintre primii jurnalisti straini care s-au incumetat sa ajunga la fata locului, publica pentru The New Yorker un reportaj care a zguduit America si care este considerat si astazi printre clasicele genului. Intr-un top al primelor 100 de materiale americane de presa ale secolului XX, realizat in 1999 de catre profesorul de jurnalism si comunicare Mitchell Stephens de la New York University, reportajul lui Hersey, numit Hiroshima, se afla pe prima pozitie. In 1985, dupa 40 de ani de la articolul sau, Hersey se intoarce in localitatea japoneza si, completandu-si materialul de presa cu marturiile a sase "hibakusha" (denumirea data de japonezi supravietuitorilor catastrofei), publica o carte cu acelasi titlu - Hiroshima, una dintre cele mai vandute carti din lume. John Richard Hersey s-a stins din viata in 1993, la 79 de ani. Jurnalistul de o exceptionala expresivitate a publicat in Time Magazine si New Yorker si este autorul, printre altele, al articolului Un clopot pentru Adano, pentru care a primit premiul Pulitzer in 1945. Si-a dedicat viata luptei antinucleare.
Iata cum suna report