Agentia de Integritate (ANI), al carei scop este controlarea averilor deminitarilor si prevenirea coruptiei, risca sa se transforme intr-o institutie inutila si formala. Nici nu au inceput bine dezbaterile din Parlament asupra proiectului de lege privind infiintarea ANI si deputatii UDMR, ai Partidului Conservator si ai PSD au si redus din atributiile necesare pentru buna functionare a Agentiei.
Initiativa parlamentarilor este criticata de mai multi reprezentanti ai societatii civile, care cer deputatilor “sa-si reconsidere pozitia” si sa nu faca din ANI o institituie ineficienta.
ANI, doar o institutie formala?
Atributiile Agentiei Nationale de Integritate privind controlul averilor, verificarea conflictelor de interese si a incompatibilitatilor au fost eliminate de catre deputati din proiectul de lege. Parlamentarii UDMR, PC si PSD si-au unit fortele si operat modificari esentiale la actul normativ sustinut de ministrul Justitiei, Monica Macovei.
La initiativa UDMR, deputatii au eliminat din titlul, preambulul si primul articol al proiectului de lege orice referire la controlul averilor si al incompatibilitatilor, lasind ANI doar cu atributii de verificare a declaratiilor de avere.
Potrivit modificarilor aduse pina acum, ANI nu va mai avea ca obiect de studiu "averea" personala a demnitarilor, ci doar "declaratia de avere" a acestora, mai exact nu poate sa compare declaratia cu realitatea, ci doar sa verifice o foaie de hartie.
Mai mult, ANI nu va mai controla, ci doar va monitoriza declararea averilor, termeni care, la propunerea UDMR, s-au substituit chiar in titlul legii. Astfel, Agentia nu va mai avea instrumente proprii de a verifica diverse situatii unde apar discrepante intre declaratii si averea afisata, ci va trimite totul sub forma de sesizare catre justitie.
O alta restrict