Radu Timofte(Foto: BzA)
Reforma in cadrul Serviciului Roman de Informatii a inceput in acest an prin schimbarea succesiva a sefilor de sectii judetene. Epurarea SRI de vechii securisti care au condus majoritatea structurilor din teritoriu s-a facut in liniste, in schimb fenomenul a culminat prin demisia directorului centralei, Radu Timofte, eveniment care a avut profunde ecouri in presa.
Dupa demisia rasunatoare a lui Timofte, insotita de gesturile similare ale altor doi sefi de servicii secrete romanesti, Gheorghe Fulga (SIE) si Virgil Ardelean (DGIPI), a fost cat se poate de evidenta directia pe care o urmeaza Romania in acest sens.
Dupa ce Radu Timofte a predat stacheta in vara acestui an, a venit randul pentru inca patru generali cu functii de conducere la Centrala SRI. La inceputul acestei luni presedintele Traian Basescu a semnat decretul prin care generalii Dumitru Badescu, Adrian Hoinaru, Ioan Micheu si Gheorghe Tarcavu au trecut in rezerva la cerere. Cei patru rezervisti au facut parte din structurile fostei Securitati.
Procesul lustratiei, desi pornit de la turnatori (politicieni, artisti, ziaristi si clerici), ajunge intr-un final la Securitate, considerata indeobste unul din cele mai puternice instrumente ale politiei politice.
Desi potrivit miscarilor petrecute in SRI, se dorea o ''lustratie de catifea'', fara ecouri in mass-media, presiunile opiniei publice vor duce la publicarea listei fostilor securisti si la excluderea acestora din cel mai important serviciu secret al Romaniei.
Pe de alta parte, reforma din SRI este impusa de NATO si UE. Decizia de a epura SRI de fostii securisti starneste aprige controverse. Securistii care au servit regimul comunist au lansat ipoteza ca ramanerea ''specialistilor'' in sistem ar fi dus la profesion