Se practica in curtea scolii, printre blocuri, in parc, oriunde exista doua sau trei bare zdravene de metal si cateva ziduri. E nevoie doar de propriul corp si de mediul inconjurator. Sportul se numeste Parkour (PK), are venerabila varsta de 15 ani si este originar din Franta. Acum, se intampla si la noi.
Numele ii vine de la "parcours d'obstacle" si a aparut din nevoia oamenilor de a se deplasa eficient si cu un consum cat mai redus de energie in mediul urban (drept pentru care ar trebui probabil sa fie luat in considerare si de oamenii de afaceri vesnic in pana de timp). Cel care a "inventat" acest sport este David Belle.
Pentru el, totul a inceput ca un joc - Belle voia sa-i calce pe urme tatalui sau, care era pompier de interventie rapida, specializat pe salvari in conditii deosebit de periculoase. Parkour inseamna sarituri, catarat, alergat (la propriu) pe pereti, un fel de alpinism extrem, fara corzi elastice sau alte echipamente de protectie, totul in vederea depasirii unor obstacole care se afla la tot pasul in mediul urban - balcoane, pereti, balustrade, trepte, garduri, si lista poate continua in functie de imaginatia sau experienta fiecaruia.
Primul grup de Parkour (Yamakasi) a aparut in Franta.
Din acest grup fac parte Sebastian Foucan si David Belle, doi dintre cei mai cunoscuti "traceuri" din lume. Cei doi au realizat chiar si un documentar, Jump London, care a fost difuzat in Anglia si care a popularizat foarte mult acest sport. Tot ei sunt cei care au lansat cel mai mare site de Parkour, Urban Freeflow (Londra). Belle ramane insa cel care a pus bazele PAWA (Parkour World Association) si care a dat si definitia oficiala a acestei discipline.
In Romania, chiar daca "radacinile" locale ale PK nu sunt inca foarte clare, sportul capata din ce in e mai multi fani. "Primul practicant pe care il cunosc este Radu, din Constant