Jumatate dintre unitatile de invatamant sunt focare de microbi, sustine ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu. "In perioada 24 august -1 septembrie a.c., autoritatile sanitare au verificat 12.959 unitati de invatamant din totalul de 26.037. Gradinitele, scolile si liceele controlate nu au avut aviz igienico-sanitar nici in 2005 sau au avut aviz temporar. Cele mai multe dintre acestea nu vor primi nici in acest an autorizatie de functionare", a precizat Nicolaescu.
Conform declaratiilor ministrului Sanatatii Publice, ''peste 40% dintre unitatile din rural nu au surse proprii de apa potabila. Tot in mediul rural majoritatea unitatilor prezinta intarzieri in finalizarea lucrarilor sau in efectuarea de «cosmetizari», iar sistemele de canalizare sunt necorespunzatoare. Printre problemele constatate se mai numara: functionarea unitatilor in cladiri improprii, care au fost construite pentru alte scopuri, dar ulterior au fost transformate in gradinite, scoli si licee, supraaglomerarea unitatilor din mediul urban, cladiri deteriorate, lipsa sursei de apa proprii sau apa cu parametrii necorespunzatori si grupuri sanitare deteriorate. Peste 50% din mobilierul scolar este degradat sau neadaptat ca dimensiuni cu grupa de varsta".
Cele mai multe unitati de invatamant cu probleme in autorizarea unitatilor de invatamant sunt situate in judetele Arad, Bacau, Bihor, Bistrita Nasaud, Buzau, Calarasi, Caras Severin, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Iasi, Mehedinti, Mures, Olt, Prahova, Salaj, Tulcea si Valcea.
14 gradinite bucurestene pe lista "neautorizabilelor"
In Capitala, pe lista unitatilor de invatamant preuniversitar neautorizabile in anul scolar 2006-2007, figureaza 14 gradinite si 23 de scoli, licee si grupuri scolare. Majoritatea gradinitelor care din punct de vedere igienico-sanitar nu sunt pregati