Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului General au finalizat urmarirea penala in cazul Rompetrol si au dispus trimiterea in judecata a celor 12 inculpati, acuzati de prejudicierea statului roman cu 85 de milioane de dolari. Anchetatorii mentioneaza ca activitatea infractionala a acestora a fost analizata doar sub aspectul "creanta Libia" si manipularii pietei de capital, pentru celelalte fapte dispunandu-se disjungerea dosarului. Dezbaterile privind acest proces vor fi demarate de catre magistratii Tribunalului Bucuresti la data de 2 octombrie.
Anuntand ca dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, procurorii DIICOT precizeaza ca, in paralel, sunt continuate cercetarile, atat in privinta unora dintre persoanele trimise in judecata, cat si asupra altora, care au aderat sau sprijinit acest grup de criminalitate organizata. Rechizitoriul insumeaza aproape 500 de file, cuprinde 16 infractiuni, tuturor celor 12 inculpati fiindu-le aplicate prevederile art. 33 al Codului Penal, intrucat au savarsit mai multe infractiuni inainte de a fi condamnati pentru vreuna dintre ele, precum si art. 12 din Legea 508/2004 cu modificarile si completarile ulterioare.
Considerat initiatorul si liderul grupului organizat, Dinu Patriciu este acuzat de nu mai putin de sapte infractiuni.
Delapidarea
Potrivit anchetatorilor, omul de afaceri Dinu Patriciu este acuzat de delapidare pentru ca, "in calitatea sa de administrator al SC Rompetrol SA, si-a insusit, in mod repetat, in perioada septembrie 1999 - noiembrie 2001, in cadrul aceleiasi rezolutii infractionale, suma de 85 milioane dolari, izvorata din Acordul EPSA si cuvenita, conform prevederilor legale in vigoare, bugetului de stat", se arata in rechizitoriu, precizandu-se ca suma a fost traficata in interesul Ro