Romania nu trebuie sa grabeasca procesul de aderare la zona euro, a declarat pentru Reuters economistul-sef al BNR, Valentin Lazea. Oficialul Bancii Centrale a subliniat ca o eventuala accelerare a procesului de convergenta ar putea avea efecte negative asupra parametrilor economici ai Romaniei.
Unul dintre criteriile Tratatului de la Maastricht, care reglementeaza conditiile de aderare la zona Euro, prevede ca inflatia din tarile pretendente nu poate depasi cu mai mult de 1,5% media primelor trei tari UE cu cea mai mica rata de crestere a preturilor.
Acest criteriu este, de altfel, si cel care pune probleme Romaniei in perspectiva adoptarii monedei unice europene. Lazea a explicat ca reducerea artificiala a inflatiei la un nivel foarte scazut si intr-un timp foarte scurt nu este o solutie sustenabila.
La nivelul UE, analistii estimeaza o rata medie a inflatiei de 2,3% in timp ce, potrivit estimarilor BNR, Romania va inregistra la sfarsitul lui 2006 o rata de crestere a preturilor de aproximativ 6,1%.
Pentru 2008, obiectivul de inflatie al Bancii Centrale este de 3,8%. "Mai intai, este important sa coboram rapid de la nivelurile actuale. Apoi, de la un nivel al inflatiei de 4,5%, trebuie sa actionam mai lent", a apreciat oficialul BNR.
Planul de convergenta, pe masa UE in ianuarie
Lazea a aratat ca BNR, impreuna cu Ministerul Finantelor, pregatesc un plan de convergenta la euro care va fi prezentat autoritatilor de la Bruxelles in luna ianuarie a anului viitor, in cazul in care Romania adera la Uniunea Europeana in 2007. "Programul propus de Banca Centrala nu este nici prea ambitios, dar nici prea relaxat, ceea ce inseamna ca trebuie sa avem drept obiectiv indeplinirea obiectivului prevazut in Tratatul de la Maastricht in ceea ce priveste inflatia in anii 2010-2012, si nu mai devreme, fiind astfel pregatiti sa ade