Muncitorii romani din strainatate incep sa trimita din ce in ce mai putini bani in tara. Anul trecut au intrat 4 miliarde de euro, anul acesta “doar” 1,7 miliarde de euro.
Diversi specialisti, precum si analisti de pe piata transferurilor avertizeaza ca intram intr-o noua etapa. De acum vom vedea mai putini bani trimisi de stranieri in Romania si mai multe familii mutandu-se cu totul in strainatate. Asta, dupa ce din 2000 incoace, banii trimisi de muncitorii din strainatate au permis familiilor ramase in tara sa aiba ce manca, si in unele cazuri sa se doteze cu electrocasnice, autoturisme sau locuinte noi.
“E un trend care a aparut in primul trimestru, confirmat si de datele pe sase luni. S-au dat legi mai permisive pe imigratie in Spania sI Italia. Migratia temporara incepe sa devina definitiva, antrenand scaderea remiterilor”, avertizeaza Liviu Voinea, director de cercetare la Grupul de Economie Aplicata.
Emigrantii isi aduc familiile
Exodul “in masa” al fortei de munca a inceput acum 2-3 ani. De obicei, in primii anii de la emigrare, castigurile salariale ale lucratorilor sunt mai mici: primii “capsunari” au plecat pe salarii de 600-800 de euro pe luna. In prima perioada de munca in afara, lucratorii obisnuiesc sa trimita o parte din salariu familiilor din tara.
Dupa 2-3 ani, isi gasesc joburi mai bune, platite cu salariul mediu - de peste 1.500 de euro in UE si isi fac planuri sa se stabileasca definitiv acolo, cu tot cu familii. “Firma noasta a facut un sondaj. Si s-a ajuns la aceeasi concluzie: cei plecati din Romania incep sa-si aduca familiile”, sustine Valentin Daeanu, director general la firma de transferuri Smith&Smith, a treia ca volum al tranzactiilor in Romania.
In primul semestru al anului, banii trimisi din strainatate insumau 1.558 milioane euro, cu aproape 50 de milioane sub intrarile inregist