Crescătorii individuali de porcine ar putea fi obligaţi, de la 1 octombrie, să îşi vaccineze animalele din gospodărie împotriva pestei. Toate acestea se vor întâmpla în cazul în care Guvernul va aproba proiectul de ordonanţă de urgenţă elaborat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară (ANSVSA). „Vaccinarea ar urma să se facă timp de trei luni în acest an şi nouă luni anul viitor, după care să putem realiza o regionalizare a teritoriului ţării. În urma regionalizării, vor putea fi reluate exporturile de carne de porc în anumite zone”, a declarat vineri preşedintele ANSVSA, Marian Avram.
Fără această strategie de reluare a vaccinării porcilor din gospodării, România nu va avea „linişte epidemiologică”. „Uniunea Europeană şi-a exprimat deja disponibilitatea de a ne furniza gratuit un an vaccinurile necesare”, a mai adăugat Avram. El a afirmat că toate costurile vaccinării vor fi suportate de Guvern.
România nu exportă şi nici nu va putea să exporte carne şi produse din carne de porc decât în momentul în care nu va mai înregistra nici un caz de pestă porcină timp de şase luni şi nici nu va vaccina împotriva acestui virus. Vaccinarea contra pestei porcine a fost interzisă în gospodării în 2003, iar în complexele industriale la începutul anului 2006, dar boala a evoluat în acest interval de timp pe întreg teritoriul României. În acest an, au fost înregistrate 519 focare de pestă porcină clasică în 309 localităţi din 34 de judeţe. Numărul total de porci ucişi şi distruşi se ridică la 4.080.
Potrivit datelor ANSVSA, la data de 8 septembrie erau active 116 focare de pestă porcină în 74 de localităţi din 19 judeţe.
Crescătorii individuali de porci cu peste 4 animale vor avea nevoie de aprobarea vecinilor
Crescătorii individuali de porci care deţin între 4 şi 20 de animale vor trebui să obţină aprobare de la vecini pentru a desfăşura