Statele Unite ale Americii sint (sau erau) numite cu mindrie the melting pot ("creuzetul") lumii. Oameni de toate rasele, religiile, etniile se adunau aici pentru a deveni americani, pentru a crea o noua rasa, comuna, a umanitatii. Cel putin asa stateau lucrurile acum citeva generatii. Dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, dar mai ales in ultimele doua-trei decenii, grupurile etnice si religioase venite in Statele Unite au inceput sa isi mentina traditiile, limba, obiceiurile si sa se constituie in enclave autonome, care s-au adaugat mai vechilor si mai stabilelor comunitati distincte ale chinezilor sau japonezilor. in loc sa devina americani, membrii acestor grupuri au introdus in cultura americana propriile caracteristici.
Motivele pentru care aceste noi comunitati au preferat sa nu renunte la identitatea lor etnica mai trebuie inca studiate pentru a fi intelese pe deplin. Cert este, insa, ca sub presiunea combinata a atacurilor teroriste care au zguduit tara in 2001 si a valurilor de imigranti veniti mai ales din Mexic, discursul nationalist s-a intensificat viguros in rindul politicienilor si al opiniei publice americane. in plina criza economica si implicata intr-un razboi pagubos, America reactioneaza prin a arata cu degetul la altii. tapul ispasitor este imigratia ilegala si intreaga energie nationalista a americanilor se indreapta acum impotriva ei. O lege recent votata de parlamentul american adopta, pentru prima data in istoria bicentenara a natiunii, limba engleza ca limba oficiala in Statele Unite, si inaspreste reglementarile privind imigratia ilegala.
Pentru a se mentine in pas cu vremea, de ici, de colo, rasar si initiativele locale. Primarul din Hazelton, Pennsylvania, a fost primul care a decis sa puna stop imigratiei locale in oraselul sau si a impus legi prin care cei care angajeaza, ofera locuinta sau adaost imigrantilor ileg