Economia romaneasca a crescut in primul semestru cu 7,4%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, anunta Institutul National de Statistica. Astfel, valoarea estimata a PIB pentru primele sase luni ale anului a atins 136,908 miliarde lei. In trimestrul al doilea, valoarea PIB a avansat cu 7,8%.
Evolutia economica a fost sustinuta in principal de cresterea activitatii la nivelul industriei, constructiilor si serviciilor. Agricultura a inregistrat un aport redus la formarea PIB, consemnand o scadere de 0,4%.
Productia industriala a avansat, la nivelul primelor sapte luni, cu 7,1%, inregistrand in luna iulie o crestere de 9,8%. La nivelul intregului an, oficialii INS estimeaza o crestere a PIB de aproximativ 7%, cu un procent peste estimarile initiale ale autoritatilor.
Serviciile, jumatate din PIB
Cresterea PIB a fost determinata, in mod semnificativ, de marirea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din industrie (+6,5%), constructii (+16,5%) si servicii (+7,2%), a caror contributie la produsul intern brut a fost estimata la 83,4%, precizeaza INS. Ponderea serviciilor a fost de aproximativ 51,3%, iar cea a industriei de circa 27%. Domeniul agricol, cu o pondere de 3,8% din PIB, si-a redus volumul de activitate cu 0,4%.
Astfel, valoarea adaugata bruta totala a crescut cu 7,1%, la 119,296 miliarde de lei, iar impozitele nete pe produs au urcat cu 9,6%, la 17,612 miliarde de lei. Impozitele nete reprezinta diferenta dintre impozitele pe produs incasate (sub forma de TVA, acize, alte impozite pe produs) si subventiile pe produs platite de la bugetul consolidat.
Pericol pentru dezinflatie
In functie de categoriile de utilizare a PIB, se remarca mentinerea unui avans semnificativ al consumului populatiei. Consumul final al gospodariilor a urcat cu 11,8% in perioada