- Intr-un articol memorabil, publicat in "Romania Libera" (29 august a.c.), cunoscutul comentator politic Tom Gallagher apreciaza ca Mona Musca a avut parte de un tratament extrem de dur si nedrept din partea presei si a colegilor liberali, pe care-i numeste "farisei". Prezenta ei activa in viata politica a Romaniei e mult mai importanta decat a celor ce dau cu piatra, se spune. "Judecata raului trebuie facuta de la caz la caz si de la persoana la persoana". Daca autorul are dreptate, dosariada din Romania nu s-ar transforma intr-un proces de la Nurnberg?
- Probabil ca judecata raului "de la caz la caz si de la persoana la persoana" nu o va putea face decat Dumnezeu. Noi insa s-ar cuveni sa preluam urmatorul mesaj din articolul profesorului britanic Tom Gallagher: Romania post-decembrista, infinit mai buna decat cea comunista, a fost construita si cu ajutorul unor oameni care, in tinerete, au colaborat cu Securitatea. Nascuti intr-un sistem care parea etern si putea bloca ascensiunea profesionala a oricui, unii au acceptat anumite forme de colaborare. Fapt regretabil, trist, dar pe care, probabil, au incercat sa-l repare printr-o activitate fara repros in slujba democratiei, dupa caderea regimului de trista amintire. Intrebarea este: ce facem cu acesti oameni? Ii aruncam la gunoi sau le recunoastem meritele din ultimii 16 ani? Nu se poate raspunde cu usurinta la o asemenea intrebare si nici nu se poate face o judecata obiectiva, cu capul limpede, in conditiile actuale, de soc, agitatie mediatica si apriga lupta politica. Apele se vor limpezi insa in timp.
Este mai greu insa sa vorbim de un "Nurnberg romanesc". In primul rand, pentru ca procesul de la Nurnberg a avut loc drept urmare a infrangerii Germaniei naziste pe campul de lupta de catre puterile aliate. Instanta care a judecat a fost alcatuita din reprezentanti ai puterilor invingatoare, po