Ficat de vitel cu legume calite.
Ingrediente (pentru 4 portii): 400 g ficat de vitel, 1 gulie, 1 dovlecel, 1 cartof, 1 ardei gras verde, 1 ardei gras galben, 1/2 radacina de telina, 1/2 tulpina de praz, 200 g ciuperci, 1/4 l sos de soia, sare de mare, ulei pentru prajit.
Mod de preparare:
Se curata ficatul, se spala, se zvanta si se taie felii foarte subtiri. Legumele spalate si curatate de coaja (unde este cazul) se taie fasii, iar ciupercile feliute.
Se incinge uleiul intr-o tigaie de fonta si se prajeste putin ficatul, dupa care se adauga legumele, in functie de cat se patrund de usor. Se incorporeaza si ciupercile, se amesteca bine, se condimenteaza cu sare de mare si sos de soia si se servesc pe farfurii incalzite.
Minciunele de cartofi
Ingrediente (pentru 4 portii): 650 g cartofi fainosi, 180 g faina, 2 oua, 45 g unt, sare si piper. In plus: faina pentru intins aluatul, ulei pentru prajit, 1 legatura codite de ceapa verde pentru presarat deasupra.
Mod de preparare:
Se curata cartofii de coaja, se taie cubulete, se fierb in apa cu sare pana ce se inmoaie, dupa care se trec imediat prin presa (sau se rad) si se lasa sa se raceasca.
Se pun intr-un castron si se amesteca cu faina si ouale. Se adauga untul putin incalzit, se sareaza, se pipereaza si se framanta repede un aluat neted, care se lasa sa se odihneasca o jumatate de ora.
Se spala coditele de ceapa verde si se taie rondele.
Se intinde aluatul pe planseta bine infainata si se decupeaza - cu rotita zimtata - romburi sau alte figuri geometrice. Se incinge uleiul intr-o tigaie mare si se prajesc in el minciunelele pana ce se rumenesc, dupa care se scot din tigaie si se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta.
Se aseaza pe farfurii incalzite, se presara peste ele coditele de ceapa verde taiate rondele si se servesc calde,