Originar din China, prunul a fost cultivat încă din antichitate în zona Mediteranei, de către greci şi romani. Asta după afirmaţiile unor celebrităţi ale lumii, ca Herodot, Pliniu cel Bătrân, sau Hippocrat. După părerea noastră a ardelenilor însă, prunul este aici de când lumea. Privind în jur, tot un deal şi-o vale pline de livezi cu fructe brumate, tindem să ne convingem că aşa este. Plus că datele estimative pentru anul trecut arată că în ţară există aproximativ 60.000 de cazane individuale de ţuică, în care s-au produs, incredibil, peste 500 de mii de hectolitri de ţuică. Cifra a stârnit panică mai ales că 30.000 din aceste cazane funcţionează fără autorizaţie sau cel puţin asta au stabilit echipele de control pornite prin ţară pe la producătorii şi comercianţii acestor produse.
Derogări pentru ţuică
România a adoptat hotărârile europene în acest domeniu, obţinând o derogare pentru producătorii individuali, astfel ca fiecare familie să poată să producă până în 2007 o cantitate de 50 de litri de ţuică, cu o concentraţie de 40 la sută alcool, ceea ce va trece de această cantitate fiind impozabilă.
Misiune grea pentru cei aflaţi în control, mai ales aici pe la noi, unde gospodarii nici măcar nu ştiu ce înseamnă 40 de grade. Când e vorba de ţuica ardelenească, aceasta trebuie să fie "demolatoare", undeva pe la 65 de grade. Altfel e poşircă, "suc pentru femei…"
Jântuiala
"Nu putem intra în Uniunea Europeană cu aceste cazane neautorizate", este o sintagmă pe care ţăranul român se face că nu o bagă în seamă. Prunele lui sunt mai importante decât orice chestiune politică.
Porniţi pe drumul prunelor numai bune de dat la fiert, am ajuns din întâmplare la poarta unui gospodar, care nu scăpa din ochi alambicul şi cazanul din care aroma prunelor, împletită cu înecăciunea fumului provenit de la focul de lemne, ne străpungea dureros simţur