Atacurile de la 11 septembrie au provocat moartea a aproape 3.000 de persoane, printre care si romani. La cinci ani de la cel mai sangeros atentat din istorie, numarul victimelor continua sa creasca. Este vorba insa despre victime indirecte, care au fost expuse la radiatiile toxice emanate de ruinele turnurilor gemene.
O tara sub teroare, o lume ingrozita, mii de victime si o noua ordine mondiala sunt cateva dintre efectele "la prima mana" ale atacurilor de la 11 septembrie. Americanii se pregatesc azi pentru a cincea aniversare a celui mai sangeros atentat din lume. In vreme ce la Ground Zero se depun flori si se rostesc rugaciuni in memoria victimelor, zeci, daca nu sute de oameni se pregatesc sa moara ucisi, la randul lor, de atentatorii care au pilotat trei avioane de pasageri drept in centrii nervosi ai SUA. Ei sunt victimele colaterale ale atentatelor de la 11 septembrie. Sunt muncitorii care au lucrat la degajarea zonei unde se inaltau turnurile gemene.
CLICK PE IMAGINE PENTRU A MARI
BOLI DE PLAMANI. Cancerul la plamani si alte boli cumplite ale aparatului respirator au afectat aproximativ 70% din cei 40.000 de lucratori care au luat parte la sisifica munca de inlaturare a ruinelor turnurilor de la World Trade Center. Potrivit unui raport citat de cotidianul The Guardian, multi dintre ei au murit, altii sunt pe ultima suta de metri, iar "norocosii" raman bolnavi pe viata. "Vom avea femei ramase vaduve in urma atacurilor din 11 septembrie si sunt sanse ca numarul lor sa fie mai mare decat al celor care si-au pierdut familia in atentatele propriu-zise", este de parere Marc Bern, avocat in New York.
Primele semne de alarma au aparut in ianuarie, o data cu decesul unui ofiter de politie in varsta de 34 de ani. Autopsia a stabilit ca afectiunea la plamani din cauza careia tanarul a murit s-a datorat toxinelor inhalate la Ground Zero. Medic