Guvernul a hotarat infiintarea Comisiei Nationale privind Incluziunea Sociala, aceasta urmand sa se ocupe de stabilirea prioritatilor nationale in domeniul incluziunii sociale si de monitorizarea implementarii acestora. Comisia se afla sub directa conducere a ministrului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.
Prevederea este cuprinsa in hotararea privind constituirea mecanismului national pentru promovarea incluziunii sociale in Romania, aprobata saptamana trecuta de Executiv potrivit actului normativ. Comisia Nationala privind Incluziunea Sociala va functiona in cadrul Consiliului Interministerial pentru afaceri sociale, sanatate si protectia consumatorului. Ea va fi formata din cate un reprezentant, la nivel de secretar de stat sau presedinte, al ministerelor, autoritatilor, agentiilor si al altor institutii guvernamentale cu atributii in domeniul incluziunii sociale si va fi condusa de ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Componenta nominala va fi stabilita prin decizia primului-ministru, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a hotararii, pe baza propunerilor transmise de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.
Partenerii sociali pot participa la lucrarile CNIS
La lucrarile Comisiei Nationale privind Incluziunea Sociala pot fi invitati si partenerii sociali, reprezentanti ai mediului academic, ai sucursalelor organismelor internationale in Romania, ai organizatiilor nonguvernamentale si ai institutelor de cercetare.
Printre atributiile Comisiei se numara identificarea prioritatilor nationale din domeniul incluziunii sociale, stabilirea planului de actiune, in conformitate cu prioritatile nationale identificate, avizarea indicatorilor sectoriali privind incluziunea sociala, utilizati in sistemele de raportare.
In actul normativ este prevazuta infiintarea unei unitati de inc