Romania se pregateste pentru a face fata unui cutremur de mare intensitate, asteptat sa se produca cu cea mai mare probabilitate in intervalul ramas pana in anul 2010 inclusiv, conform prognozelor geologilor si geofizicienilor.
In acest sens, la inceputul lunii in curs la Institutul National pentru Fizica Pamantului din Bucuresti a fost pus in functiune un sistem unicat la nivel planetar si extrem de avansat din punct de vedere tehnologic care poate avertiza si intrerupe automat alimentarea cu gaze si energie electrica, precum si alte masuri similare destinate a reduce la maximum efectele catastrofale ce apar in timpul
si mai ales imediat dupa producerea cutremurului. Din nefericire, sistemul mentionat este disponibil doar in Bucuresti si in cateva obiective industriale din Muntenia, in timp ce in Dobrogea si in special judetul Constanta, unde exista instalatii extrem de periculoase la vibratiile seismice, nu a fost implementat nici un mecanism de avertizare.
Sistemul de avertizare seismica pus in functiune la Institutul pentru Fizica Pamantului din capitala este o premiera la nivel mondial si el a costat nu mai putin de 82 miliarde de lei vechi, suma acordata din fonduri guvernamentale.
Pe langa costurile implementarii sistemului de avertizare seismica, proiectarea acestuia a beneficiat de alte finantari importante suportate in proportie de 80% de Universitatea Karlsruhe din Germania ai carei specialisti au colaborat cu expertii romani pentru realizarea sistemului considerat a fi unul ultraperformant si ingloband cea mai avansata tehnologie existenta la ora actuala la nivel planetar in domeniul prevenirii dezastrelor provocate de cutremure, sistemul in sine fiind unicat in lume. Acest sistem se compune din senzori seismici extrem de sensibili ce pot sesiza in timp util moment