Numarul salariatilor care lucreaza in banci a crescut cu circa 5.500 in perioada iulie 2005-iulie 2006, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), reflectand extinderea rapida a retelelor de unitati, pana la aproape 4.000.
Cererea mare de personal a antrenat nu numai majorarea cu aproape 10% a numarului de angajati, ci si cresterea cu aproape 14% a salariului mediu brut din industrie.
Cea mai mare batalie pentru personal specializat se duce in provincie: intrarea unei banci noi pe piata unui anumit oras inseamna in mod obligatoriu atragerea unora dintre salariatii sucursalelor deja existente si evident in schimbul unor salarii mai mari.
"S-a ajuns la o supralicitare. Atat in privinta nivelului salariilor, cat si al chiriilor pentru spatiile necesare deschiderii de sucursale", comenteaza Dan Pascariu, presedintele HVB-Tiriac Bank. El spune ca acesta este si motivul pentru care banca sa a optat pentru temperarea programului de extindere a retelei.
La sfarsitul lunii iulie, in sistemul bancar lucrau peste 61.000 de persoane, retribuite cu castiguri salariale medii brute de peste 3.300 de lei pe luna.
In ultimul an, cele mai agresive banci in extinderea retelelor au fost BRD-SocGen, care a crescut cu circa 174 de unitati, Banca Transilvania, care a ajuns la 300 de unitati, si Banca Carpatica - 200 de unitati. BCR a mentinut ritmul din ultimii ani, depasind 444 de unitati, insa fiind intrecuta de BRD. Nu in ultimul rand, Bancpost intentioneaza sa accelereze extinderea pentru a recupera decalajul acumulat fata de concurenta in contextul procesului de restructurare.
Astfel de miscari strategice au intretinut si chiar intensificat presiunea la nivelul salariilor si al chiriilor pentru locatii destinate serviciilor bancare. De altfel, majoritatea jucatorilor s-au orientat spre modelul de business dedicat serviciilor de reta