costume specifice zonei lor, unii cântând la fluiere, alţii arătându-le vizitatorilor cum se fac opincile sau mărgelele, totul învăluit în miros de sarmale, de pâine proaspătă şi de vin. costume specifice zonei lor, unii cântând la fluiere, alţii arătându-le vizitatorilor cum se fac opincile sau mărgelele, totul învăluit în miros de sarmale, de pâine proaspătă şi de vin. Aceasta a fost atmosfera de la Târgul de pâine, care a avut loc, weekendul trecut, în Parcul Naţional din Capitală.
Bucureştenii veniţi la târg au avut ocazia nu numai să cumpere diverse obiecte tradiţionale, dar şi să guste bucate din diferite zone ale ţării. Sarmalele pregătite de gospodine din Maramureş, cu multă carne şi condimente, au avut mare succes în rândul vizitatorilor, care au stat la coadă ca să primească o porţie. La fel de lăudate au fost şi plăcintele pădureneşti. "Se fac din aluat cu scrob (umplutură - n.r.), care e cu brânză dulce, ouă şi smântână.
Aluatul se lasă cam 30 de minute la dospit, iar în timpul ăsta noi plămădim scrobul. Apoi se pune pe jar, în untură şi când îi gata se presară zahăr pe deasupra", ne-a explicat Daniela Rădoane, o gospodină din localitatea Feregi, ţinutul Pădurenilor, judeţul Hunedoara. Vizitatorii priveau încântaţi cum câţiva gospodari din ţinutul Pădurenilor băteau grâul, în timp ce unii cântau la fluier, iar femeile pregăteau de zor plăcintele. "De 26 de ani mergem prin ţară ca să transmitem obiceiurile Pădurenilor", ne-a zis nea Miron Munteanu. Bucureştenii au putut vedea şi cum se face pâinea oltenească în ţest. La târg au mai fost prezenţi şi o serie de producători de vin din ţară şi din Republica Moldova.
Dacă femeile au fost atrase de modul în care se găteau bucatele, bărbaţii au pierdut mult timp în faţa corturilor cu vin. Au putut gusta şi cumpăra vin vărsat sau îmbuteliat, ca Merlot, Fetească Albă, Fetească Neagră, Pinot Noir ş