DIN NATURA Copiii sunt un camp cu flori. Botezul, o alta sarbatoare campeneasca. Sau o vanatoare⦠Unii au primit mai tarziu numele meseriilor sau etniei lor.
Crengute, Lacramioare, Flori si Albine, toate aceste nume sunt creatii romanesti. Nu se intalnesc doar la noi. Oamenii au fost numiti mereu dupa lucrurile de care s-au legat sau care le-au fost atribuite. Floarea este un nume vechi de fata. Si Albina, care era la un moment dat foarte popular, a devenit astazi nume de familie. Nu era nimic iesit din comun sa te numesti astfel. Si astazi se mai creeaza nume de persoane de la cuvintele limbii. Crenguta si Lacramioara sunt cele mai noi, atestate de mai putin de doua secole.
RUDENIE. Fata, Sora, Fratea, nume etnice precum Sas ori Tatar erau foarte populare la noi in trecut chiar ca prenume. Astazi se intalnesc mai rar, insa au devenit nume de familie pentru multi dintre urmasii celor care le-au purtat. Musat si Bucur sunt atestate in primele secole dupa Hristos, primul devenind foarte cunoscut prin neamul faimos al Musatinilor. In dialectul aroman, musat inseamna frumos, cuvant care la randul sau a stat la originea prenumelor romanesti cu frecventa mare. In trecut era foarte normal ca oamenii sa fie identificati cu meseria, statutul social sau trasaturile care ii caracterizau. Poreclele sau supranumele au devenit treptat prenume, apoi au denumit intregul neam al purtatorului. La inceput, Craiu era crai, Ciobanu era cioban, Ciungu avea un defect fizic, iar Boieru⦠nu putea fi serb!
"Multe nume provenite de la denumiri de animale si plante se intalnesc in Moldova. Lucrul acesta poate fi explicabil prin disponibilitatea acestor oameni de a glumi. Sa ne amintim de Ion Creanga si personajele lui. Mereu pusi pe sotii, moldovenii au si nume la fel de haioase, ca Oaie, Capra, Cioara, Ciuperca, Brad, Frasin si altele", spune academicianul Marius Sala. @