Ilie Bolojan(Foto: Gazeta de Oradea)
Cunoscut ca si un luptator inversunat impotriva coruptiei, sub toate formele sale si din toate structurile puterii locale, dupa cum singur si-a creat pana acum imaginea, prefectul Ilie Bolojan a dovedit ca orice minune nu tine mult. Si ca, oricat de pornit a fost impotriva anomaliilor unor sisteme corupte, tot nu poate face nimic atunci cand suna telefonul rosu.
Ilie Bolojan s-a vazut nevoit sa sustina interesele unui primar corupt si pe care nu-l mai vrea comunitatea ce i-a dat girul la ultimele alegeri.
Pionul Bolo
La declansarea scandalului pe marginea cazului Ioan Codau, prefectul Ilie Bolojan s-a declarat sus si tare de partea razvratitilor din Osorhei, care au strans semnaturi pentru organizarea unui referendum local.
Daca s-ar fi dat curs solicitarilor, perfect legale dealtfel, si s-ar organizat noi alegeri de primar la Osorhei, referendumul ar fi fost o premiera absoluta in societatea romaneasca democratica. N-a fost sa fie asa iar verdictul dat de structurile puterii locale in cazul Codau dovedesc inca o data ca in Romania banul si puterea tin loc de lege.
Desi nu a recunoscut oficial, asupra prefectului Ilie Bolojan s-au facut presiuni pentru a nu da curs cererii satenilor din Osorhei care nu-l mai vor in fruntea comunitatii pe primarul Ioan Codau.
Gura targului vorbeste ca Bolojan a fost nevoit sa-si schimbe decizia in ceea ce priveste legalizarea referendumului in Osorhei dupa ce a fost sunat de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Membru marcant in Partidul Democrat, prieten de taina si omul de incredere al presedintelui Romaniei, Blaga si-a pornit ascensiunea politica din PD Bihor.
Unde ca activist vechi figureaza si Ioan Codau, primarul