Premierul britanic încearcă să compenseze contestarea în sânul propriului partid printr-o iniţiativă spectaculoasă pe plan extern preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, după ce în ziua precedentă purtase discuţii la Ierusalim cu primul-ministru Ehud Olmert.
Vizita s-a desfăşurat în condiţii deosebit de dificile pentru Blair, puternic contestat în rândurile propriului său partid, care i-a cerut imperativ să anunţe când va părăsi conducerea Partidului Laburist şi a guvernului, pentru a face loc probabilului său succesor, ministrul de finanţe Gordon Brown, tot mai nerăbdător de a lua în primire aceste funcţii la care se simte îndreptăţit.
Este clar că încercările actualului premier britanic de a relansa procesul de pace din Orientul Mijlociu, grav afectat de recentul conflict din Liban, au ca scop să compenseze, într-o oarecare măsură, greutăţile sale pe plan intern, în speranţa că ele ar putea scădea în eventualitatea unei reuşite pe plan internaţional. Rămâne însă de văzut dacă turneul său fulger în Orientul Mijlociu se va solda cu succesul scontat. Anunţând săptămâna trecută că va părăsi anul viitor funcţiile sale oficiale, deşi a refuzat să indice o dată precisă, Blair declara, referindu-se la ridicarea blocadei israeliene în Liban: "Există lucruri importante care se petrec în lume. Cred că vorbesc în numele tuturor colegilor mei când spun că trebuie să acordăm atenţie acestor lucruri, pentru că ele sunt realmente importante".
Oricum este o ironie a sorţii că intenţionează să-şi păstreze statura politică internaţională printr-o iniţiativă într-o zonă de conflict care a contribuit decisiv la erodarea poziţiei sale interne, ca urmare a sprijinului său necondiţionat pentru politica preşedintelui Bush - şi a Israelului - în această parte a lumii. În cursul vizitei sale, Blair a reafirmat că stabilitatea Orientului Mijlociu este vitală pe