Introducerea unor suprafeţe de teren în intravilanul oraşelor a mutat graniţele localităţilor şi a crescut cu câteva procente încasările primăriilor din impozitele pe proprietate. Cele mai Introducerea unor suprafeţe de teren în intravilanul oraşelor a mutat graniţele localităţilor şi a crescut cu câteva procente încasările primăriilor din impozitele pe proprietate. Cele mai mari câştiguri nu au intrat însă în vistieriile locale, ci în conturile speculatorilor.
Într-un interval de un an, pământurile celor care au beneficiat de planurile urbanistice ale autorităţilor locale au devenit chiar de 20 de ori mai valoroase, în anumite zone ale ţării. Epuizarea terenurilor bune pentru construit i-a determinat pe primari să introducă în intravilanul localităţilor noi suprafeţe de teren.
200 de hectare mai mult la Răşinari
"Anul trecut am extins aria comunei cu aproximativ 200 de hectare, prin noul plan urbanistic general. Oamenii nu mai aveau unde să-şi clădească locuinţele, pentru că localitatea este de mult aşezată", ne-a declarat Ioan Bucur Băra, primarul din Răşinari. Localitatea s-a apropiat astfel (şi) mai mult de Sibiu, terenurile fiind situate către pădurea Dumbrava. După un an, încăsarile la bugetul local din impozitele pe proprietate au crescut cu 5.000 RON, în urma modificărilor aduse pe harta comunei. O sumă destul de mică, deocamdată, însă primarul Băra spune că se vor majora sumele colectate din impozitele pe casele răşinărenilor, atunci când vor fi gata construcţiile de pe aceste terenuri intrate în intravilan. Cert este că piaţa imobiliară locală a crescut semnificativ în acest interval. Terenuri care valorau câţiva euro/mp în urmă cu un an se vând acum cu 10-30 euro metrul pătrat.
Pe Drumul Binelui, terenurile se vând de 20 de ori mai bine
Salturi spectaculoase de preţuri s-au înregistrat şi la periferia Bucu