(Foto: BzA)
Un proiect de Hotarare de Guvern elaborat recent de Ministerul Sanatatii prevede o serie de norme care sa ]i determine pe medicii de familie sa nu mai evite zonele rurale.
Potrivit aceluiasi proiect, dupa aderarea la UE, cabinetele de medicina de familie vor mai putea fi ]nfiintate doar de catre cadrele medicale cu aceasta specialitate. Medicii straini vor putea si ei deschide cabinete de medicina de familie in Romania.
Ministerul Sanatatii a elaborat recent un proiect de Hotarare de Guvern care face referire la demersurile si documentele necesare pentru infiintarea unui cabinet de medicina de familie, ]n conditiile impuse de standardele europene.
Echilibru in judetul Cluj
Conform Ministerului Sanatatii, cabinetele medicilor de familie prezinta la nivel national o repartitie neuniforma. Cele mai multe dintre acestea sunt concentrate in mediul urban si in zonele rurale mai prospere, in timp ce zonele rurale izolate sunt ocolite de catre medicii de familie.
In acest context, ministerul considera necesara adoptarea unor masuri, prin care medicii de familie sa fie atrasi si in zonele care se confrunta cu un deficit de asistenta medicala primara.
Un rol important in acest demers este atribuit autoritatilor locale, care vor trebui sa se implice activ in atragerea medicilor de familie ]n zonele problematice.
Cornel Pop, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Cluj, afirma ca medicii de familie evita zonele rurale deoarece “reprezentantii comunitatilor din zona rurala nu le ofera nimic medicilor, nici o facilitate ca in Uniunea Europeana - casa, masina si altele”.
Conform presedintelui Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Cluj, Mircea Morosan, in judetul Cluj exista