Piata valutara ar putea copia in septembrie evolutia sa din august, cu volume reduse de tranzactionare, sub pragul de 1 miliard de euro, si cu fluctuatii minime ale cursurilor de schimb. De altfel, in primele cinci sedinte din septembrie volumul total al tranzactiilor din piata abia a depasit pragul de 500 milioane euro.
"Nu cred ca vom vedea prea curand o iesire a monedei unice din tiparul 3,51 - 3,54 lei, care a fost prezent pe tot parcursul lunii trecute, crede un dealer bancar. Am in vedere estimarile BNR privind valoarea fondurilor speculative care ar mai putea intra in piata, ele ridicandu-se la 600 - 800 milioane euro. Este prea putin ca sa schimbe fundamental piata. Poate ultimul trimestru sa aduca mai multa agitatie, daca va fi urmat traseul istoric al cursurilor, leul inregistrand de obicei deprecieri. In piata opiniile sunt impartite, cursul euro pentru finalul anului fiind vazut intr-un culoar de circa 20 de bani (3,45 - 3,65 lei). Probabil ca el se va opri la 3,57 - 3,58 lei".
Liberalizarea contului, efecte neconfirmate
Oricum momentul 1 septembrie, cel al liberalizarii totale a contului curent nu a confirmat inca declaratia viceguvernatorului BNR, Cristian Popa, care estima, de curand, „o usoara crestere a volatilitatii dupa momentul 1 septembrie, ca urmare a prezentei mai active a investitorilor straini, care vor avea acces si la alte instrumente pe termen scurt".
Aprecierea dolarului, pericol pentru leu
Cum pretul la petrol si benzina scade, reducand astfel presiunea asupra inflatiei, pericolul pentru leu il reprezinta perspectivele aprecierii dolarului pe pietele internationale, cauzata de noi majorari ale dobanzii de baza de catre Fed. La fel ca in mai si in iunie este posibil ca unele fonduri speculative sa decida iesirea din pietele emergente, ceea ce ar putea determina deprecieri ale moned