Ceea ce s-a dorit o activitate generatoare de venituri pentru imbunatatirea situatiei celor 400 de romi din comuna Gradistea - deschiderea unei brutarii traditionale cu forta de munca din rindurile etniei rome - s-a dovedit a fi un imens balon de sapun. De mai bine de doua luni, brutaria traditionala pentru romi, care a "inghitit" 48.000 euro de la Uniunea Europeana, printr-un proiect din cadrul programului Phare 2002, nu mai functioneaza. Si apoi, cit a functionat, din octombrie 2005, cind a fost inaugurata, a scos mai multe transe de piine ba sarata, ba cruda, ba arsa. Numai vreo 1.000 de piini au reusit romii din Gradistea sa vinda pina acum. Administratorul are chiar si datorii. Acum doua saptamini, pina si soferul autospecialei cumparate tot din fonduri europene pentru a face distributie a plecat in Italia, fiindca din banii de la brutarie nu-si putea intretine cei cinci copii. In acest context, proiectul fiind, inca, sub privirile monitorilor UE, iar brutaria ar trebui sa functioneze macar doi ani, exista riscul ca finantatorul sa ceara Consiliului Local al comunei Gradistea sa returneze 48.000 de euro.
Din profitul brutariei se dorea eradicarea analfabetismului
Un alt proiect finantat din fonduri europene din judetul Braila risca sa se duca pe apa simbetei. Obiectivul care avea sa asigure din profitul scos imbunatatirea situatiei romilor din Gradistea - combaterea analfabetismului, ori crearea unei alte activitati generatoare de venit pentru romii spoitori - a fost inchis, tocmai fiindca managementul acestuia a fost prost.
La 17 octombrie 2005, cu mare fast, a avut loc inaugurarea brutariei traditionale pentru romi, din comuna Gradistea, proiect finantat cu 48.000 euro, in cadrul programului Phare RO 2002/ 000 - 586.01.02 - "Sprijin pentru strategia nationala de imbunatatire a situatiei romilor". Proiect