România va fi pusă în faţa unei provocări fără precedent până acum. Aceea de a cheltui, anual, după integrare, miliarde de euro de la comunitatea europeană. În acest moment, veştile nu România va fi pusă în faţa unei provocări fără precedent până acum. Aceea de a cheltui, anual, după integrare, miliarde de euro de la comunitatea europeană. În acest moment, veştile nu sunt prea încurajatoare, având în vedere faptul că aproape jumătate din autorităţile locale nu sunt în măsură să elaboreze proiecte. În consecinţă, fondurile europene alocate pentru anumite proiecte se pot pierde, cu atât mai mult cu cât nici întreprinderile mici nu par prea pregătite să facă faţă cerinţelor UE la acest capitol.
Judeţele sărace nu pot atrage bani "În general, peste jumătate din consiliile locale şi primării au o capacitate dezvoltată şi pot face faţă provocării de a elabora şi implementa proiecte. Ne îngrijorează faptul că, pe alocuri, nu există deloc această capacitate, şi acestea sunt judeţele sărace", ne-a declarat Răzvan Cotovelea, director în cadrul Ministerului Finanţelor. El a mai adăugat că autorităţile locale "nu pot avea puterea financiară să susţină cofinanţarea pentru 4-5 proiecte pe an, astfel că va trebui să-şi stabilească priorităţile de maximă importanţă, care să genereze dezvoltarea".
Diferenţele dintre regiuni se vor adânci În opinia lui Leonard Orban, secretar de stat în Ministerul Integrării Europene, "evaluarea ţărilor care au aderat la UE la 1 mai 2004 în ceea ce priveşte absorbţia banilor comunitari arată că diferenţele între regiuni vor creşte, pentru că se merge pe ideea absorbţiei rapide a banilor". Orban a ţinut să precizeze că o evaluare a gradului de absorbţie a fondurilor va fi foarte greu să se realizeze chiar şi în primul an de aderare, dat fiind că banii vor începe să fie disponibili abia în semestrul II al anului 2007. Fostul nego