"Factura la electricitate o primim de ani buni tot mai incarcata. Si o vom primi o vreme tot mai incarcata. De ce se scumpeste lumina? Unele interpretari simpliste au generat un raspuns simplist: "Pentru ca ne cere Uniunea Europeana!". Populatia, care a invatat mult in acesti ani in privinta intelegerii legitatilor economice, nu a invatat cat trebuie. Din acest motiv, in primul rand, informatii de genul "Uniunea Europeana ne cere sa scumpim energia" ajung sa fie crezute. De aici, intrebarea: "Cum adica, romanul si francezul sa plateasca la fel curentul electric?". Intrebare fireasca intr-un anumit sens. Fiindca romanul si francezul nu sunt platiti la fel.
Sigur, scumpirea energiei electrice presupune un cost social imens. Nu avem de ales. Vom achita nota de plata. De ce? Pentru ca un lung sir de ani, la noi, pretul energiei a avut doua componente subiective: una emotionala si alta politica. Strans legate intre ele. Componenta obiectiva (calculul economic) fiind deseori invinsa de componentele subiective.
Vechiul regim a mizat pe energie "ieftina". Falsificase pretul intern. Caci platea scump resursele energetice importate. Avea insa un motiv: se temea sa nu compromita productiile energofage. In acelasi timp furniza populatiei energie "ieftina" pentru a-i da iluzia protectiei sociale.
La ce s-a ajuns? Platformele industriale erau tot mai des decuplate de la reteaua energetica. La fel si locuintele.
Dupa decembrie â89 au fost reduse tarifele. Am intrat atunci intr-o noua iluzie: ca ne vom bucura de energie ieftina.
Treptat, insa, am invatat ca in economia noastra grav bolnava de inflatie nu pot fi ieftine nici marfurile vandute pe piata interna de consum, nici creditele bancare, nici valuta, nici energia, nici benzina si nici motorina. Toate s-au scumpit.
E rau ca, dupa decembrie â89, multi ani am cumparat energie electrica