(Foto: Gazeta de Cluj)
Bechtel are o adevarata Odisee nucleara, fiind cel mai mare jucator de pe piata mondiala a constructorilor de reactoare nucleare, de pe piata armelor nucleare si de pe piata “gunoierilor atomici”, mandrindu-se cu afaceri totale de peste 300 miliarde USD, dar si cu amenzi si dureri de cap atomice! La inceputul anilor ’40, Bechtel a fost implicata direct in programul guvernamental Manhattan, care a dezvoltat bomba atomica, care apoi a produs catastrofele de la Hiroshima si Nagasaki. Acelasi Bechtel a fost unul din contractorii programului guvernamental “Doomsday Town” - Nevada, primul site de teste nucleare. De atunci Bechtel are legaturi solide in Atomic Energy Commission, care ii asigura contracte guvernamentale grase in domeniul nuclear.
Localitatea San Onofre din statul California are o problema nucleara majora: un reactor de 950 de tone, construit de Bechtel, pe care insa nimeni nu il mai vrea. Centrala atomoelectrica a fost inchisa in 1992 de catre proprietari - Southern California Edison - care au preferat aceasta varianta in loc sa cheltuie 125 de milioane de euro pentru modernizari.
In prezent, singurul loc unde Southern California Edison poate depozita reactorul radioactiv este un depozit din South Carolina.
Numai ca responsabilii cailor ferate americane nu vor bomba cu ceas pe sinele lor, responsabilii Canalului Panama au refuzat permisiunea de tranzit a reactorului, iar statul Chile a declarat ca nu va permite trecerea reactorului prin Capul Bunei Sperante si stramtoarea Magellan.
In aceste conditii, Southern California Edison cauta cu disperare o modalitate de transport spre South Carolina pana in 2008 cand depozitul isi inchide portile.
La mila LUI
Aceasta nu este singura durere de cap atomic