Primaria Cluj(Foto: Gazeta de Cluj)
Potrivit unui studiu realizat de catre grupul Coface Romania - grup specializat in furnizarea serviciilor de informatii de afaceri si recuperari de debite in Europa Centrala si de Est, societatea care se adreseaza nevoilor zilnice ale firmelor, punand la dispozitia acestora solutii de gestionare a creditului pentru construirea si protejarea relatiilor de afaceri - atunci cand vine vorba despre achitarea creantelor de orice tip, romanii sunt destul de seriosi. Numai ca romanul este extrem de inventiv, iar studiul Coface scoate la iveala metodele folosite pe plaiurile mioritice pentru a scapa de plata creditelor.
Printre cauzele cele mai des invocate de catre romani atunci cand vine vorba de neplata ratelor se numara incapacitatea financiara de a achita rata, pierderea locului de munca, supraincarcarea cu credite provenite de la mai multe banci sau neacceptarea platii anticipate a debitului integral in caz de intarziere a mai mult de trei rate lunare.
O alta scuza invocata de rau-platnici este aceea ca debitorul nu este beneficiarul creditului sau ca debitorul initial a decedat dupa incheierea unui contract prin care s-a angajat sa ramburseze un credit prin sistemul de rate.
Nici rai, nici buni
Daca Bucurestiul este cap de lista in ceea ce priveste numarul persoanelor cu debite intarziate, judetul Cluj sta destul de bine la acest capitol, situandu-se undeva la jumatate clasamentului rau-platnicilor.
Astfel, studiul realizat releva faptul ca 94% din creditele restante provin din cadrul creditelor de retail, adica credite de consum si credite de nevoi personale, in timp ce ponderea creditului restant auto, imobiliar, de tip leasing si a creditului pe card insumeaza doar 6% din totalul creditelor restante inregistrate