ETNIE CONSERVATOARE Astazi, cand se cauta cele mai sofisticate nume, aromanii raman conservatori.
Cu o rezonanta aparte datorata originii indepartate si apartenentei la un sistem onomastic folosit si cu sute de ani in urma, numele aromanilor ne suna astazi cel putin ciudat. Suntem obisnuiti cu frecventa altora, adoptate de lumea contemporana conform unor tendinte comune. Am putea accepta cu usurinta o Esmeralda, o Andrada sau un Orlando decat o Smaranda, o Frosa ori un Costea. In timp ce romanii au din ce in ce mai multe nume cu influenta vestica, prenumele copiilor aromani inca sunt alese dintre cele mai vechi. Romanesti sau grecesti, in cea mai mare mare masura.
CONTAMINARI. Influentele daco-romane, grecesti si turce se resimt inca in onomastica lor. Chiar daca ni se par ciudate nume de fata ca Despa sau Despina, pentru ei sunt inca obisnuite si destul de frecvente. Acelasi lucru se poate spune si despre numele de baiat ca Teia sau Dimitrie. Matilda, Kira sau masculinele Mina, Ianis si altele la fel de vechi sunt nume frecvente si firesti pentru aromani. Vedeta fotbalului international Gheorghe Hagi si-a botezat copiii Ianis si Kira, nume foarte vechi, de origine greaca. Ianis este una dintre variantele lui Ioan, deci cu origine biblica. Si Kira are o puternica legatura cu religia crestina, fiind un nume derivat de la grecescul Kiriakos, atestat doar dupa raspandirea crestinismului si avand semnificatia "Dumnezeiesc, apartinand lui Dumnezeu". In romana a dat un frecvent nume de familie: Chiriac, ajuns la noi prin intermediul slavonei. In romana, Chira si Chiru, cu formele Chirica sau Chirea, sunt atestate timpuriu si s-au pastrat pana astazi.
CRESTINISM. Numele crestine, mai ales cele vechi, precum Maria, Gheorghe, Ion si altele, sunt foarte des intalnite si la aromani. Cel putin la fel de interesante sunt si numele lor de familie. Atat cele pe ca