Dorinta mai multor partide parlamentare de a limita controlul ministrului Justitiei, Monica Macovei, asupra procurorilor si judecatorilor s-a soldat cu un esec. Dupa ce saptamana trecuta Partidul Conservator a starnit la comisia juridica un adevarat scandal prin initierea acestui proiect de lege, marti in plenul Camerei Deputatilor a continuat disputa politica dusa la extrem.
Proiectul initiat de PC prevedea ca procurorul general si procurorii-sefi, directori ai principalelor directii (DNA, DIICOT etc), precum si adjunctii si prim-adjunctii acestora, sunt numiti si revocati de catre presedintele Romaniei la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), si nu la propunerea ministrului Justitiei
In prezent, conform legilor asumate de Guvern pentru reforma Justitiei, numirea procurorilor se face de catre seful statului, la propunerea ministrului Justitiei, cu aviz din partea Consiliului Superior al Magistraturii.
In urma cu o saptamana, ministrul Macovei a avertizat ca o eventuala adoptare in Parlament a acestei propuneri a conservatorilor ar putea, "categoric", influenta Raportul pe care Comisia Europeana il va publica in 26 septembrie.
"Atat Comisiei Europene, cat si statelor membre le este frica de un singur lucru in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii in Romania: numai de interventia politicului. Vad ca nu le pasa de ce spune Comisia Europeana", a reactionat Macovei
La dezbaterile de marti deputatii opozitiei au atacat-o dur pe Monica Macovei acuzand-o ca doreste sa controleze politic pe judecatori si procurori. Deputatul PSD, Florin Iordache i-a amintit ministrului Justitiei ca pe vremea cand se afla in societatea civila, ca presedinte al APADOR-CH, chiar ea s-a luptat pentru depolitizarea justitiei.
“Ne este frica de Monica Macovei pentru ca este un om poli