10 la suta din tinerii salajeni din mediul rural se afla la munca in strainatate, conform unor date prezentate de Fundatia pentru o Societate Deschisa. Conform acelorasi informatii, peste 13 la suta din populatia activa a judetului se afla oficial la munca in strainatate. Cifrele se pare ca sunt mult mai mari pentru ca nu toate persoanele aflate la munca in strainatate au plecat legal.
Neoficial, aproximativ 20 la suta dintre salajeni se afla in Italia, Spania, Franta, Germania sau Anglia la munca. Practic, dintr-o gospodarie din trei cel putin o persoana se afla in strainatate pentru a castiga bani, iar numarul acestor persoane se pare ca se afla in crestere. Comunele cu cei mai multi locuitori plecati sunt Crasna, Chiesd, Sarmasag, Varsolt, Creaca si Romanasi.
Primarul comunei Crasna, Emeric Pop, ne-a declarat ieri ca cel putin 300 de tineri cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani au plecat in strainatate pentru a munci in agricultura, constructii si alimentatie publica. Emeric Pop a adaugat ca cei mai multi tineri sunt plecati in Italia, Spania, Franta si mai putini in Ungaria, tara unde se castiga mai putin. „Avem foarte multi tineri plecati.
Cei care vin investesc cel mai mult in constructii. Se construieste foarte mult”, a incheiat primarul. Secretarul comunei Chiesd, Gavril Nicoara, a spus ca din comuna se afla plecati in strainatate peste 100 de tineri, dar numarul lor este mult mai mare primavara si toamna. „Eu stiu ca avem peste 100 de tineri plecati, iar cei care se intorc investesc banii castigati in case.
Construiesc foarte mult. Avem plecati tineri in Italia, Franta, Germania, Ungaria si Grecia”, a mai spus Nicoara. Numarul persoanelor din Chiesd care au plecat in Italia, Spania si Franta pentru a munci a crescut mai ales dupa inchidere exploatarii miniere din l