Fara scrupule, prin minciuna, santaj si amenintare, mafia terenurilor manjeste personaje din cele mai reprezentative structuri ale statului, inclusiv pe unii magistrati la „obiectivitatea” carora apeleaza victimele tarate in procese interminabile. Acestea insa mai degraba mor de batranete pana sa reintre in posesia terenurilor pe care au pus ochii afaceristii cu roba.
Anna Karolina Slepowron Skibniewska, cu dubla cetatenie, polona si romana, s-a nascut la data de 31 august 1916, in comuna Adancata, judetul Suceava. In anul 1940, din cauza razboiului, s-a refugiat la Bistrita. Aici, familia acesteia a cumparat o suprafata de circa 15,08 ha de teren, pe amplasamentul de azi al Statiunii Pomicole Bistrita.
Dovada sta contractul de vanzare-cumparare nr.1410 din aprilie 1940, prin care familia Annei a platit 325.000 lei pentru acest teren, pe care l-a stapanit pana in anul 1962 cand a fost confiscat de statul comunist, ca multe alte proprietati in acele vremuri. Intre timp, in special din cauza situatiei materiale precare, femeia s-a repatriat in Polonia, stabilindu-se in Bytom.
Dupa Revolutie, in urma aparitiei legilor funciare, aceasta a facut cerere de retrocedare a suprafetei mostenite de la defunctul sau frate, Vladislav Skibnieski. Din cauza unor masinatiuni facute pe plan local, retrocedarea terenului s-a tergiversat nepermis de mult. Ceea ce s-a intamplat ulterior demonstreaza ca proprietatea femeii a fost ochita de mafia terenurilor din Bistrita.
Cu atat mai mult cu cat unii expertii sustin ca dupa intrarea Romaniei in UE, terenul ar putea fi evaluat la cel putin 1 milion de euro.
Legea faradelegii
In anul 1998, in baza Legii 18, Anna Skibniewska a depus la primaria Bistrita cererea cu nr. 193 prin care solicita restituirea sup