Pentru a prinde un loc la gradinite-le de stat, parintii se inarmeaza cu rabdare si... cartuse de tutun. Ur-meaza cel mai greu examen de ad-mitere din invatamantul romanesc. Pentru a castiga bunavointa directoarei, se sta la cozi cu noaptea in cap. Concurenta este mare: in Capitala candideaza trei copii pe doua locuri. Daca in tarile civilizate gradinitele, de stat sau private, se intrec in oferte care mai de care mai tentante, pentru a-i convinge pe parinti sa-si inscrie copiii acolo, in Romania, tara tuturor posibilitatilor, lucrurile stau cu totul altfel.
In Romania, multe merg anapoda. Si asta incepe de jos de tot. De la vremea gradinitei. Pentru cei mai multi dintre romani, momentul in care-si inscriu copilul in prima forma de invatamant e un adevarat calvar.
1,5 PE LOC. In loc sa se pregateasca de emotiile primei zile de gradinita, riscul de a nu mai gasi locuri libere genereaza panica in randul parintilor. Goana pentru inscrieri nu e un fenomen recent. Insa, cu toate antecedentele nefericite, nimeni nu s-a gandit la solutii pentru ca toti copiii din Bucuresti, de pilda, sa beneficieze de-un loc intr-o institutie de stat. In Capitala, peste 30.000 de copii prescolari "candideaza" pentru cele aproape 22.800 de locuri in gradinite. Foarte multi parinti se complac in situatia de a oferi mici sau mari "atentii" directoarelor de gradinite, in schimbul garantarii unui loc. In speranta ca inspectoratul scolar, sau altcineva, va face curat si prin gradinite si le va da peste mana educatoarelor ori directoarelor care asteapta "atentii", obiceiurile se perpetueaza.
ATENTIILE. Multi parinti se vor regasi, probabil, in exemplele ce urmeaza. "In cartierul Drumul Taberei, parintii au avut emotii mari cu inscrierea copiilor la gradinita, comparabile cu admiterea la facultate. Zvonurile se derulau cu repeziciune sub diferite variante. Ba ca spaga e mai m