vechi, cauzate de interdicţiile impuse de gripa aviară. "Trăiam cu teama că, după problemele de anul trecut, vânătorii străini n-or să mai vină. Acum văd că au venit şi, mai mult, au vechi, cauzate de interdicţiile impuse de gripa aviară. "Trăiam cu teama că, după problemele de anul trecut, vânătorii străini n-or să mai vină. Acum văd că au venit şi, mai mult, au adus şi alţii noi cu ei", spune Cornel Lera, directorul filialei judeţene a AJVPS. El estimează că, la sfârşitul sezonului, veniturile ar putea depăşi numai în acest sector chiar şi suma fără precedent de 80.000 de euro.
Si focul greşit costă
Sute de italieni, spanioli, portughezi, germani, austrieci, englezi, danezi, suedezi şi chiar americani şi-au programat pentru anul acesta cel puţin o partidă de vânătoare în pădurile timişene. În funcţie de animalul pe care vor să îl vâneze, ei vor scoate din buzunar câteva zeci de euro pe zi, numai pentru organizare. Dacă vor să ia trofeul acasă, vor scoate din buzunar alte câteva sute sau chiar mii de euro, în funcţie de valoarea lui, iar dacă rănesc şi nu recuperează animalul, plătesc în jur de 200 de euro. şi focul greşit îi va costa: de la 25 la 150 de euro. Dacă trofeele sunt deosebite, lucrurile se complică, pentru că au nevoie de tot felul de aprobări pentru a le scoate din ţară.
Mii de euro pentru o partidă de vânătoare în Timiş
Cum mulţi dintre străini apelează la firme, iar comisioanele acestora sunt între 10% şi 30%, o partidă de vânătoare în Timiş i-ar putea costa câteva mii de euro. Nimic nu se compară însă cu mediul total natural şi sălbatic în care se desfăşoară acţiunea. Mulţi dintre aceştia aleg să locuiască în cabane, în pădure, fără prea multe utilităţi la dispoziţie, pe parcursul vânătorii. Cornel Lera, directorul AJVPS, spune că cei mai pasionaţi sunt germanii, care respectă cu stricteţe toate ritualuri