Inflatia anuala a atins in luna august 6,02%, consemnand astfel cel mai redus nivel de dupa revolutie, potrivit Institutului National de Statistica. Fata de luna iulie, preturile de consum au inregistrat o scadere de 0,1%. Este pentru prima oara in ultimii 17 ani cand cresterea preturilor a inregistrat o evolutie negativa fata de luna precedenta. Fenomenul de dezinflatie a avut loc pe fondul unei reduceri a preturilor la alimente cu 0,33%.
Marfurile nealimentare au influentat rata inflatiei per total cu +0,14 puncte procentuale si serviciile cu +0,12 puncte procentuale. Cresterea cu +0,3% a preturilor la marfurile nealimentare s-a datorat, in principal, majorarii preturilor la tigari cu 1,2% si la combustibili cu 0,7%.
In cadrul grupei de produse alimentare s-au inregistrat cresteri importante la oua (+17,2%), tuica si rachiuri si alte bauturi (+1,9%). Scaderea pe ansamblu a preturilor la produsele alimentare (-0,9%) a fost influentata de diminuarea preturilor la: fructe proaspete (14,7%), grupa alte legume si conserve de legume (-11,4%) si zahar (-1,4%).
Tinta de inflatie anuntata de BNR este realizabila
Nivelul peste asteptari inregistrat de inflatie in luna august determina analistii sa anticipeze, cu putine retineri, incadrarea in tinta de 5% plus/minus, un punct procentual a inflatiei la sfarsitul acestui an. Totodata, dupa rezultatul din august, analistii considera minime sansele ca Banca Nationala a Romaniei sa decida o noua majorare a dobanzii de politica monetara, atat in urmatoarea sedinta a consiliului de administratie, cat si pana la sfarsitul anului.
"August 2006 a devenit prima luna de dezinflatie, astfel ca pe termen scurt exista sanse ca inflatia sa intre in banda de 4-6% pentru 2006", a afirmat analistul-sef al ING Bank Romania, Florin Catu, citat de Mediafax.
Recent, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR