(Foto: Saptamana Clujeana)
Infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, aflata in subordinea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, a fost gandita pentru a sprijini persoanele tinere in demersul de a intra in posesia unei locuinte. ANL a propus doua programe distincte: unul destinat vanzarii locuintelor prin credit ipotecar, iar altul - inchirierii catre tineri.
Preturile mici practicate in cazul inchirierilor au urmarit ca familiile respective sa poata economisi sumele necesare achitarii unui avans pentru achizitionarea unei locuinte prin credit ipotecar.
Vanzarea ANL-urilor
Programul de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, se adreseaza persoanelor cu varste de pana la 36 de ani. Locuintele sunt construite pe terenuri puse la dispozitia ANL de catre autoritatile locale. Lucrarile de viabilizare a terenurilor cad in sarcina autoritatilor locale, iar investitiile sunt finantate de la buget.
Planurile initiale sunt pe cale sa se schimbe, potrivit unui proiect legislativ, care va acorda chiriasilor posibilitatea de a cumpara locuintele sociale contractate prin ANL, dupa o perioada de cinci ani. Proiectul prevede ca locuintele respective sa fie vandute la valoarea de inventar actualizata, iar cumparatorii sa nu le poata instraina cel putin 5 ani.
Sumele rezultate in urma vanzarilor se vor constitui in venituri ale ANL, urmand a fi folosite exclusiv pentru ridicarea unor noi locuinte destinate inchirierii.
Potrivit declaratiilor recente facute de Laszlo Borbely, ministru delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, pentru ca acest proiect sa poata fi pus in aplicare va trebui modificat memorandumul incheiat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului European (BDCE), deoarece acest act, prin