S-a trecut cu nefireasca usurinta peste un moment pe care il consider extrem de revelator. S-a consumat in strada, in fata CNSAS, unde altundeva? dupa audierea dnei. senator Rodica Stanoiu.
Intampinat, conform (deja) traditiei, cu microfoanele si camerele de televiziune gata sa-i inregistreze si cel mai stins oftat, dl.Mircea Dinescu, altfel dispus oricand la confidente, s-a vazut obligat sa taca explicand postura inedita in care aparea printr-un laconic:
"Ne-a aratat pisica". "Pisica" la care a apelat ex-ministrul Justitiei nu este altceva decat Legea de functionare a institutiei, art.24, care face precizari clare pana unde se intinde transparenta si de unde incepe dreptul fiecarui om de a i se proteja imaginea, pana la pronuntarea definitiva a CNSAS asupra dosarului acestuia.
Faptul merita retinut nu numai ca o premiera, in lungul sir al zilelor in care o tara intreaga s-a hranit pana la deliciu cu figurile marcate ale celor care au luat drumul CNSAS, dar mai ales pentru ca da nastere la o suita de nedumeriri peste care nu putem trece cu zambetul pe buze.
Pentru inceput, e timpul sa vrem sa stim si sa capatam un raspuns clar la o intrebare care poate unora sa li se para o gluma, dar se dovedeste ca e al naibii de serioasa: "Membri consiliului CNSAS cunosc legea de functionare a institutiei in fruntea careia au ajuns?".
Sigur, e greu de imaginat ca presedintele in exercitiu va aduna coscogea demnitarii, le va pune o foaie alba de hartie in fata si le va da un extemporal, sa afle daca si-au invatat sau nu "lectia".
Dar faptul ca poate sa vina cineva din afara, perfect indreptatit, sa le bage textul legii sub ochi si sa le taie microfonul la care se fac tot felul de comentarii despre sedintele Consiliului este o situatie greu de inteles.
Pentru ca explicatiile logice la care avem acces se bat