In sistemul de pregatire a functionarilor publici, a personalului contractual din administratie si a demnitarilor alesi sau numiti - 150.000 de persoane, cu totul - e un haos greu de imaginat si un jaf organizat pe sistemul capuselor „turistice”.
S-a ajuns ca angajati ai directiilor de sanatate publica sa-si petreaca vacantele la Nisipurile de Aur din Bulgaria, pe bani platiti din firavul buget al Ministerului Sanatatii, sub pretextul unor cursuri organizate de o firma privata si avizate de un centru regional de pregatire a functionarilor publici.
Reactia Puterii: „Noua scoala de cadre ale partidului”, cum a fost botezat Institutul National de Administratie (INA) de criticii guvernarii PSD, infiintat in 2001, are acuta nevoie de un „face lift”.
Legal, toti cei 90.000 de functionari din administratia publica centrala si locala au obligatia de a urma cursuri anuale de formare si/sau perfectionare, cu o durata minima de 5 zile.
Ca, in realitate, doar 10.000-15.000 de functionari publici apuca sa se formeze si sa se perfectioneze e doar o parte a problemei, care tine de incapacitatea institutionala de asigurare a conditiilor necesare acestor activitati.
Dar nici majoritatea celor care apuca sa urmeze cursurile anuale nu se aleg cu cine stie ce, nu se intorc la locurile de munca mai formati, perfectionati, gata de a-si servi patria mai bine. Pur si simplu, cursurile s-au transformat in reuniuni pentru petrecerea tovaraseasca a unor concedii ad-hoc, pe banii contribuabililor.
Turismul administrativ cu bani publici a fost lansat chiar de prin 2002, cand baietii destepti s-au prins ca e rost de chivernisire, pentru ca legislatia e stramba si poate fi usor fentata. Sau, mai stii, poate ca „denivelarile” din lege au fost plasate acolo intentionat... Fapt e ca INA a pierdut orice control asupra problemei.
@N