urmat de un cortegiu gălăgios, format din nimfe şi satiri, care dănţuiau şi cântau în jurul lui. Iar vinul curgea gârlă. În cinstea acestui zeu al viţei-de-viei, ocrotitor al urmat de un cortegiu gălăgios, format din nimfe şi satiri, care dănţuiau şi cântau în jurul lui. Iar vinul curgea gârlă. În cinstea acestui zeu al viţei-de-viei, ocrotitor al viticultorilor, se organizau serbări cu fast şi mult antren - la eleni se numeau dionisiace, iar la latini, bacanale.
Choux cu struguri
Pentru 4 porţii
Ingrediente: 300 g struguri albi, 2 linguri zahăr pudră + zahăr pudră pentru presărat, 1 lingură unt, sare, 75 g făină, 1 ou, un vârf de cuţit de praf de copt, 150 g frişcă, 1 plic întăritor de frişcă, 40 ml lichior de migdale.
Mod de preparare: Strugurii se spală, se zvântă, se taie boabele în două, se presară cu 1 lingură zahăr pudră şi lichior. Se dau în clocot untul, sarea şi 100 ml apă. Se toarnă făina toată odată şi se amestecă continuu pe foc până se formează o cocă ce se dezlipeşte de pe marginea vasului. Se lasă coca să se răcească puţin, apoi se încorporează oul şi praful de copt. Se pune coca într-un şpriţ şi se formează choux-uri pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coc în cuptorul încins circa 18 minute. Frişca se bate cu 1 lingură zahăr pudră şi întăritorul de frişcă. Când s-au răcit choux-urile, se taie în jumătate, se umplu cu boabe de struguri şi frişcă. Se servesc cu restul de struguri şi se pudrează cu zahăr pudră.
ştiaţi că?
Strugurii negri conţin resveratrol, un antioxidant care se găseşte şi în vinul roşu şi care protejează organismul împotriva bolilor cardiovasculare. Resveratrol acţionează la fel ca aspirina, prevenind formarea cheagurilor de sânge şi blocarea arterelor.
Dacă doriţi să ne împărtăşiţi gândurile dvs sau o reţetă din repertoriul dvs culinar, scrieţi-ne pe adresa re