Deputatii au intuit pericolul: pirghiile si instrumentele cu care a fost inzestrata initial Agentia de Integritate i-ar fi dat acesteia posibilitatea sa „execute“ o operatiune de tip „matusa Tamara“ in citeva zile.
Domnii din Comisia juridica a Camerei Deputatilor si-au asumat de citeva zile un mare risc: acela de a fi cei mai eficienti factori de ruinare a credibilitatii Parlamentului, atit cit a mai ramas ceva de ruinat pe acolo.
Modul in care au decis sa amendeze proiectul de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate devoaleaza, o data in plus, tipul de mentalitati care ne populeaza forul legislativ de un deceniu si jumatate: noi am ajuns aici votati de popor, prin urmare avem dreptul sa facem ce vrem noi, nu neaparat ce vrea poporul, salut popor, ne vedem data viitoare, la vot.
Domnii aceia ar trebui sa stie ca tocmai poporul care i-a ales este cel care ii injura virtos la toate colturile, nu atit pentru prostiile pe care le fac in Parlament, cit mai ales pentru averile cu care se procopsesc in timpul mandatului. Sigur, poporul e curios, vrea sa stie ce si-a mai luat ala, sau celalalt, si din ce bani mai cu seama.
Si e vorba despre o curiozitate perfect legitima, din moment ce el, poporul, pune banul jos.
Luna viitoare se implineste exact un deceniu de cind exista si in Romania o lege care obliga demnitarii sa completeze declaratii de avere. Numai ca, pina in anul 2003, aceste declaratii se tineau in plic inchis, iar controlul averilor era exercitat, teoretic, de niste comisii constituite pe linga Curtile de Apel sau pe linga Curtea Suprema, in cazul inaltilor demnitari.
In primii sapte ani, aceasta lege nu a produs absolut nimic. Cu exceptia citorva hamsii de interes strict local, nici un peste mai de doamne-ajuta nu a ajuns sa-i fie confruntata averea cu posibilitatile ofici