(Foto: Saptamana Clujeana)
Guvernul intentioneaza sa legifereze obligativitatea asigurarii locuintelor, incepand de anul viitor, insa companiile de asigurari sunt sceptice cu privire la respectarea acestui termen. Valoarea anuala a primelor de asigurare obligatorii urmeaza a fi cuprinsa intre 10 si 20 de euro, in functie de tipul de locuinta.
La o prima de 10 euro, valoarea asigurata este de 10.000 de euro, iar prima de 20 de euro corespunde unei valori de asigurare de 20.000 de euro, urmand a fi despagubite pagubele produse in caz de cutremure, inundatii sau alunecari de teren.
Valoarea asigurarii obligatorii este echivalentul in lei al sumei de 20.000 euro pentru locuintele cu structura din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa, si a sumei de 10.000 euro pentru constructiile cu peretii exteriori din lemn, piatra naturala, caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic.
Oricum, calamitatile naturale din ultimii doi ani nu au generat o crestere spectaculoasa a numarului de asigurari de locuinte, in prezent gradul de cuprindere in asigurare a locuintelor fiind de 4,3%.
Acelasi risc seismic?
Valoarea asigurarilor obligatorii si implicit a despagubirilor maxime ce pot fi obtinute, in cazul in care imobilul este distrus in totalitate, este considerata a fi prea mica, atat de reprezentantii societatilor de asigurare, cat si de catre cei ai agentiilor imobiliare.
In Clujul anului 2006, cu 20.000 de euro nu poate fi achizitionata nici macar o garsoniera, motiv pentru care, in cazul neferict al unor calamitati majore, suma recuperata nu este nici pe departe suficienta pentru achizitionarea altui imobil. In plus, un alt aspect tratat superficial, pe langa problema subasigurarii, e