(Foto: Saptamana Clujeana)
Alegerile anticipate au fost un adevarat lait-motiv in discursurile presedintelui Traian Basescu, inca din momentul instalarii sale la Cotroceni.
De atunci, ideea alegerilor anticipate a aparut in aproape fiecare discurs al presedintelui, dar si al Partidului Democrat, extrem de deranjat de faptul ca presedintii celor doua Camere ale Parlamentului au fost alesi din partidul aflat in opozitie, PSD, cu sprijinul parlamentarilor PUR (actualmente conservatori), motiv pentru care Traian Basescu i-a si numit pe umanisti „solutia imorala”.
De atunci, joaca de-a soarecele si pisica din Coalitia aflata la guvernare a fost perpetua, culminand cu declaratiile presedintelui PC, Dan Voiculescu, potrivit carora partidul pe care il conduce este „ca si iesit de la guvernare”.
Daca pana in acest moment, liantul Coalitiei a constat in nevoia de a asigura stabilitatea politica pana in momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, in cazul in care raportul ce urmeaza a fi facut public la sfarsitul acestei luni va fi favorabil, viitorul actualei majoritati ar putea fi pus sub semnul intrebarii, iar pana la declansarea alegerilor anticipate, atat de dorite de seful statului, nu mai e decat un pas.
Alegerile anticipate implica insa o serie de costuri suportate de bugetul statului, iar pe langa cheltuielile efective legate de organizarea si desfasurarea efectiva a alegerilor, apar si altfel de costuri, mai putin vizibile, care afecteaza strategia economica pe termen scurt.
300.000 euro pentru anticipate in Cluj
Anul 2004 a fost un an electoral, avand loc atat alegeri locale cat si generale. Costurile totale ale acestor alegeri, in judetul Cluj, au fost de peste 43,83 miliarde de lei vechi (echivalentul a peste 1,25 mil