Preţurile mai mici la mâncare (-0,9 la sută) au fost determinate de reducerile de preţ la fructe proaspete (-14,7%), legume, conserve de legume (-11,4 la sută) şi zahăr (-1,4 la sută). Morcovii, tomatele de câmp, pătlăgelele, vinetele de câmp, ceapa uscată, usturoiul uscat, ardeiul gras, ardeiul kapia, gogoşarii, fasolea verde, varza albă şi dovleceii au avut cele mai semnificative scăderi de preţ. În cadrul grupei de produse alimentare s-au înregistrat creşteri la ouă (+ 17,2 la sută), ţuică şi alte băuturi (+1,9 la sută).
"Este inexplicabil cum inflaţia este mai mică decât aşteptările, în timp ce creşterea produsului intern brut este mai mare. Sporul de creştere economică ar trebui să fie inflaţionist. O inflaţie de 6,02% nu se corelează cu creşterea economică de 7,4 la sută, cu majorarea importurilor şi cu preţurile în urcare la produsele industriale", a declarat directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicată, Liviu Voinea.
Potrivit economistului şef al ING Bank România, Florin Câţu, rămâne o enigmă cum creşterea economică nu se reflectă în preţuri mai mari. "O posibilă explicaţie ar putea fi faptul că 20% din preţuri sunt în continuare controlate de stat. În altă ordine de idei, inflaţia pe luna august nu va pune presiune pe banca centrală să majoreze dobânda la următoarea şedinţă", a comentat Câţu.
Scăderea preţului la alimente a fost contabalansată de creşterea cu 0,14 puncte procentuale la mărfurile nealimentare şi 0,12 puncte procentuale la capitolul servicii.
Majorarea preţului la tutun (+1,2 la sută) şi combustibil (+0,7 la sută) a determinat o creştere a preţurilor la mărfurile nealimentare cu 0,3%, temperată parţial de scăderile uşoare de preţuri la autoturisme şi piese de schimb, frigidere, congelatoare şi medicamente. Creşterea tarifelor la telefon (+1,8 la sută), chirie (+1,3 la sută) şi apă, canal, salubritate (+