Cei sase prefecti din Regiunea de Nord-Vest au decis sa faca front comun in relatia cu autoritatile de la Bucuresti. Reprezentantii Guvernului in teritoriu din judetele Cluj, Maramures, Satu Mare, Bistrita-Nasaud, Salaj si Bihor s-au intrunit, in capitala Ardealului, in prima reuniune regionala de acest fel organizata in Romania.
Ei au convenit sa semneze un document prin care cer autoritatilor centrale sa promoveze o serie de reforme.
In primul rand, prefectii cer Ministerului Administratiei si Internelor sa alcatuiasca o lista cu institutiile deconcentrate. Teoretic, prefectii asigura coordonarea acestora. Unele institutii publice au statutul de institutii deconcentrate, iar altele nu.
De pilda, prefectul de Cluj Alin Tise a declarat ca nu stie daca Directia Regionala de Vama, Directia Agricola si Directia Silvica au statutul de institutii deconcentrate sau nu.
Lucrurile sunt complicate de faptul ca, desi prefectul are autoritate asupra unui teritoriu, exista o serie de institutii regionale si nimeni nu a stabilit pana acum care trebuie sa fie relatiile dintre Prefectura si agentiile, directiile sau inspectoratele regionale.
O alta cerere a sefilor de prefecturi vizeaza conducerea agentiilor de dezvoltare regionala. Ei cer autoritatilor de la Bucuresti sa ii includa in conducerea acestor agentii, din care deocamdata fac parte doar presedintii consiliilor judetene.
Interesul brusc al prefectilor se datoreaza faptului ca de la 1 ianuarie 2007 agentiile de dezvoltare regionala, care au deocamdata statutul unor organizatii neguvernamentale, vor administra fonduri europene de sute de milioane de euro.
Prefectii sustin ca au datoria legala de a veghea la modul in care sunt cheltuiti acesti bani, iar daca nu sunt