la putere", a spus el. Neaşteptata recunoaştere constituie ceva inedit pentru un om politic cunoscut pentru aversiunea sa faţă de autocritică. Mergând chiar mai departe şi încercând să la putere", a spus el.
Neaşteptata recunoaştere constituie ceva inedit pentru un om politic cunoscut pentru aversiunea sa faţă de autocritică. Mergând chiar mai departe şi încercând să recâştige încrederea unei opinii publice tot mai dezamăgite de războiul din Irak - 60 la sută din americani dezaprobând modul cum este condus acest conflict -, Bush a admis că în Irak au mai fost comise şi alte greşeli, fără a le specifica însă.
Totuşi, el a respins posibilitatea unei retrageri rapide din Irak, afirmând că acest lucru ar reprezenta o victorie pentru Al-Qaida. "Oricâte greşeli am săvârşit în Irak, greşeala cea mai mare este să credem că, dacă ne vom retrage, teroriştii ne vor lăsa în pace. Nu e adevărat... Dacă vom ceda în Irak, oameni ca Bin Laden se vor simţi încurajaţi... şi vor folosi resursele Irakului pentru a alimenta mişcarea lor extremistă". Cuvântarea lui Bush a avut un puternic caracter electoral. El a căutat să se înfăţişeze ca un conducător în timp de război, asemenea celor doi preşedinţi care au condus marile bătălii ale secolului trecut: Roosevelt, împotriva Germaniei şi Japoniei, şi Truman, împotriva URSS în războiul rece. El a afirmat că actuala luptă constituie o sfidare la fel de mare, adăugând că războiul împotriva teroarei are o semnificaţie existenţială şi că America nu-şi poate permite să-l piardă.
"Lupta ideologică decisivă a secolului nostru"
"Războiul împotriva acestui inamic este mai mult decât un conflict militar. Este lupta ideologică decisivă a secolului XXI şi chemarea generaţiei noastre. Dacă nu îi vom înfrânge pe duşmani, vom lăsa copiilor noştri un Orient Mijlociu dominat de state teroriste şi dictatori radicali, înarmaţ