Aderarea la Uniunea Europeana deschide perspectivele unui business profitabil. In urmatorii doi ani, trainerii in domeniul fondurilor structurale isi vor disputa o piata de circa 9 milioane de euro.
Veste buna pentru romanii care nu-si doresc o cariera de capsunar spaniol sau de functionar european, au studii superioare si corespund profilului cautat de firmele de training, dar si pentru cei ce dispun de capital si know-how.
Noi cariere, dar si noi afaceri prind radacini pe ultima suta de metri inaintea aderarii la Uniunea Europeana.
Este vorba despre trainerii in domeniul fondurilor structurale sau, mai pe romaneste, despre cei care ii vor invata pe functionarii publici, dar si pe patronii de companii private, sa scrie proiecte conforme standardelor europene, de asa maniera incat rata de succes in accesarea celor 30 de miliarde de euro destinati, dar nu si garantati, Romaniei sa fie maxima.
Nevoia pentru acest tip de servicii este mare, cererea este deocamdata moderata, dictata fiind fie de lipsa de instinctului de a sesiza miza afacerii pe care o reprezinta fondurile structurale, fie de resursele financiare sarace ale potentialilor beneficiari.
Doar o firma din patru ar sti sa acceseze bani UE
In ceea ce priveste mediul de business, Grupul de Economie Aplicata (GEA) a apreciat recent ca doar o firma din patru se declara pregatita pentru a aplica in vederea obtinerii de bani europeni dupa 2007.
Pregatirea a macar unei persoane din aceste companii, in cadrul unui curs de training ar costa intre 160 de euro si 700 de euro, in functie de trainerul ales, de durata si de complexitatea pregatirii.
O mie fata de 10 mii, cat ar fi necesar
Foamea de specialisti in fonduri structurale este si mai mare in administratia publica: Institutul Roman de Training (IRT) apreci