Cresterea rapida a creditului pentru persoane fizice poate alimenta cresterea preturilor locuintelor, care la randul sau poate antrena accelerari suplimentare ale creditului prin cresterea valorii activelor aduse ca garantie, rezultand un cerc vicios care genereaza asa-numita "bula imobiliara", potrivit celui mai recent studiu al FMI privind stabilitatea financiara la nivel global.
"Un eventual declin al preturilor umflate ale proprietatilor imobiliare poate duce la aparitia unui ciclu de crestere puternica urmata de o corectie brusca - boom-bust cycle", arata autorii raportului.
FMI a remarcat ca pe mai multe piete din regiune preturile locuintelor au inregistrat cresteri substantiale in ultimii ani, creand vulnerabilitati potentiale pentru stabilitatea financiara.
Situatia poate deveni si mai riscanta din cauza ponderii mari a creditului in valuta prin care sunt finantate tranzactiile imobiliare, mai ales in contextul tendintei de crestere a dobanzilor atat la dolar, cat si la euro, dupa o perioada in care au stagnat la minime istorice, antrenand expansiunea creditelor in devize. Nu in ultimul rand, persoanele fizice sunt expuse la un risc valutar deloc de neglijat, mai ales ca piata romaneasca inregistreaza o volatilitate crescuta, iar miscarile internationale de capitaluri au limitat semnificativ aprecierea leului.
FMI arata ca finantarea preponderenta a creditului din intrari de capital strain poate mari vulnerabilitatea la opriri bruste ale acestora si la crize financiare.
"Riscurile macroeconomice nu pot fi minimizate numai prin masuri de incetinire a creditului, ci este nevoie si de politici fiscale si monetare adecvate", afirma autorii studiului.
Fondul considera ca autoritatea monetara ar trebui sa-si imbunatateasca dialogul si coordonarea cu organismele de reglementare din principalele tari de provenienta ale fluxurilor