"Tarile in curs de dezvoltare cu un nivel ridicat al deficitului de cont curent, cum ar fi Romania, sunt vulnerabile in fata riscurilor asociate cresterii semnificative a creditelor atrase de sectorul privat, apreciaza Fondul Monetar International. "Riscurile pot fi accentuate de aparitia unor factori negativi, cum ar fi o crestere a dobanzilor peste estimari, ceea ce ar duce la aparitia unor probleme de rambursare si refinantare a datoriilor", arata FMI in cel mai recent Raport despre Stabilitatea Financiara Globala. Economistii institutiei financiare internationale au enumerat printre tarile cu deficit de cont curent ridicat statele baltice, Bulgaria, Ungaria, Romania, Republica Slovaca si Turcia.
Un studiu recent mentionat in raport arata ca avansul puternic al creditelor neguvernamentale a contribuit la cresterea importurilor si la majorarea deficitului de cont curent in statele emergente din Europa, intre care si Romania. Cresterea creditelor cu 1% din PIB determina avansul deficitului comercial cu 0,7% din PIB in Romania. Institutia financiara internationala aminteste ca ponderea creditelor in valuta era, la sfarsitul anului 2005, de aproximativ 44% din volumul total al creditului acordat gospodariilor. FMI considera aceasta pondere ridicata atat in cazul Romaniei, cat si al Bulgariei, Ungariei, Poloniei si Rusiei. La finele anului 2005, soldul creditelor contractate de gospodarii era de circa 8% din PIB, sub nivelul mediu inregistrat in statele emergente, respectiv 12,1%. FMI arata ca majorarea rapida a creditului pentru populatie poate determina si cresterea preturilor activelor, ceea ce conduce la majorarea garantiilor solicitate si poate provoca anumite crize daca apar scaderi ale preturilor supraevaluate ale proprietatilor.
"Tarile in curs de dezvoltare cu un nivel ridicat al deficitului de cont curent, cum ar fi Romania, sunt vulnerabile in fa